суботу, 20 травня 2017 р.

Три ключі до ЗНО з української мови. Ключ третій: короткий екскурс у мовну теорію

10 "золотих" порад для успішної систематизації та активізації знань до ЗНО з української мови. Нічого зайвого, лише головне: увага акцентується виключно на типових завданнях, які є в кожному тесті ЗНО з української мови!

Порада №1. Якщо ви досі цього не зробили, знайдіть та ознайомтеся з програмою ЗНО з української мови і літератури. Мова ― це система, але ефективне вивчення передбачає блокове охоплення матеріалу. Ось вам посилання на актуальну програму підготовки до ЗНО-2017 з української мови та літератури, розміщену на офіційному сайті УЦОЯО.



Порада №2. Не намагайтеся повторити лише той матеріал, у якому ви маєте певні труднощі або взагалі не знаєте. Повторюйте навіть те, в чому ви добре орієнтуєтеся. Поступово, тема за темою. Практика доводить, що нові знання можуть витіснити вашу базу. Тому не лінуйтеся охопити все.

Порада №3. Можливо, вам буде складно зорієнтуватися в мовних розділах, тому далі ми спробуємо рухатися за темами і типовими завданнями в тестах.

Порада №4. Фонетика. Графіка. Орфоепія. Вам необхідно буде знайти звук або порахувати кількість звуків і букв у слові. Звертайте увагу на твердість і м’якість (чи пом’якшення) приголосного звука, випадки асиміляції (уподібнення), спрощення та розміщення звуків.


Обов’язково в кожному тесті є завдання на наголос. Розподіліть слова, що ви вивчаєте, на три аркуші (це допоможе вам запам'ятати не окремі слова, а їх групи):
1. Наголос на перший склад
2. Наголос на другий склад
3. Наголос на третій склад
Потренуйтеся із наголосами на цьому корисному сайті.



Порада №5. Лексика. Фразеологія. Складіть словничок лексичних помилок, підкресліть правильні форми та систематично повторюйте. Акцентуйте увагу на ПРАВИЛЬНИХ формах.


В українській мові налічується безліч фразеологізмів. Найпопулярніші фразеологізми ви зможете знайти на цьому сайті, або скористайтеся словником (Ужченко В.Д. Фразеологічний словник української мови. — К. : Освіта, 1998. — 224 с.).

Зверніть увагу!
Прочитайте завдання на з'ясуйте: вам необхідно дібрати антонім чи синонім до фразеологізму. Це запорука успішного виконання подібних тестів!


Порада №6. Будова слова. Словотвір. Слід пам’ятати, що слово має містити не лише спільний корінь, але й значення. Іноді термін «спільнокореневе» можуть замінити на «похідне».

Також необхідно вміти визначати нульове закінчення в словах та знаходити слова, що закінчення не мають.


Порада №7. Морфологія. Іменник. У  процесі підготовки зверніть увагу на граматичну категорію роду, відмінка, написання й відмінювання чоловічих і жіночих імен по батькові та прізвищ, кличний відмінок.


У називному відмінку стоятимуть підмети, у знахідному ― додатки.



У кожному тесті є завдання, що присвячені ступеням порівняння прикметників.


Зверніть увагу на типи відмінювання числівників та узгодження числівників з іменниками та уживання числівників для позначення часу й дати:


Потренуйтеся відрізняти правильні форми займенників від помилкових.


Зверніть увагу на те, що дієслово має форми: дієвідмінювані, відмінювані (дієприкметник) та незмінні (інфінітив, дієприслівник, форми на -но, -то). Навчіться відрізняти правильні форми дієслів від помилкових та закінчення наказового способу дієслова.


Не оминайте правопис прислівників.


Обов’язково потренуйтеся розрізняти частини мови. Це гарантовано забезпечить вам 4 бали.


Порада №8. Синтаксис. Більшість тестів містять завдання саме синтаксичного характеру. Вам необхідно чітко розуміти межу між простим реченням, ускладненим однорідними членами речення, відокремленими означеннями (прикладками), обставинами і додатками, вставними словами і конструкціями, звертаннями, та складним реченням. Ці знання допоможуть вам успішно зорієнтуватися не лише в тестах на відповідність, але й у тих завданнях, що потребують однієї відповіді.




Порада №9. Правопис. Цей розділ має бути окремим пластом для повторення. Для швидкої перевірки себе скористайтеся онлайн-джерелом «Словники України».

Основні розділи правопису для повторення такі:

  •  правопис літер, що позначають ненаголошені е, и, о.





  • спрощення в групах приголосних



  • м’який знак, апостроф



  • правопис префіксів пре-, при-, прі-, з-, с-, роз-, без, через-



  • подвоєння літер



  • правопис не з різними частинами мови


Порада №10. Обов'язково проходьте тести ЗНО онлайн. Учні, котрі додали поріг 190+, систематично виконували не лише штучні тести зі збірників, але й проходили всі оригінальні тестові завдання минулих років.

Успіхів вам і перемоги у двобої з тестом!

Юлія Огарь,
викладач курсів доуніверситетської 
підготовки з української мови і літератури,
викладач української мови і літератури 
в освітній студії Nature Tutor Group

Джерело: http://nature-tutors.blogspot.com/2017/05/blog-post.html?view=timeslide

Немає коментарів:

Дописати коментар